A mogyoró korai bevezetése a csecsemők táplálkozásába hozzájárulhat az allergiák kialakulásának megelőzéséhez - derül ki egy friss kutatásból.

Bár elsőre ijesztőnek tűnhet, ha földimogyorót kínálunk egy kisbabának, a legfrissebb kutatások azt jelzik, hogy ez valójában segíthet csökkenteni a mogyoróallergia kialakulásának valószínűségét.
A mogyoróallergia globálisan egyre inkább ellentmondásos kérdéssé válik. Érdekes módon, míg számos fejlett országban, ahol korábban a táplálékallergének fokozatos bevezetését ajánlották, az allergiás esetek száma folyamatosan nőtt, addig a földimogyoró korai, már a hozzátáplálás kezdetén történő beiktatása által jellemzett területeken, például a Közel-Keleten, a mogyoróallergia előfordulása meglepően alacsony maradt. Ez a jelenség rávilágít arra, hogy a mogyoró bevezetésének időzítése és módszere jelentős hatással lehet a későbbi allergiás reakciók kockázatára.
Néhány évvel ezelőtt a Natural Institute of Health (NIH) egy figyelemre méltó kutatást publikált, amely arra utalt, hogy a mogyoró korai fogyasztása segíthet megelőzni a mogyoróallergia kialakulását. Eddig számos nemzetközi irányelv, beleértve a magyar ajánlásokat is, azt javasolta, hogy a gyermekeknek 1 éves korukig ne adjunk mogyorót.
2015-ben a LEAP (Learning Early About Peanut Allergy) nevű kutatás során megfigyelték, hogy a földimogyoró korai integrálása a csecsemők táplálkozásába jelentős mértékben, akár 80%-kal is mérsékelheti a földimogyoró-allergia megjelenésének esélyét.
Ezek az eredmények rendkívüli fontossággal bírnak, hiszen nem csupán tudományos ismeretekről van szó, hanem olyan értékes információkról, amelyek közvetlen hatással lehetnek a szülők mindennapi döntéseire. Minden szülő legnagyobb vágya, hogy gyermeke egészségesen fejlődjön, és mindent megtesz annak érdekében, hogy a lehető legjobb alapokat biztosítsa számára az élet kezdetén. Nem meglepő, hogy a súlyos allergiás reakciók, különösen az anafilaxia - egy hirtelen, életveszélyes állapot, ami a szervezet túlzott allergiás válaszából ered - sok családban félelmet és aggodalmat kelt.
Ugyanakkor a túlzott aggodalom helyett sokkal hasznosabb, ha reális képet alkotunk a kockázatokról, és megismerjük azokat az alapfogalmakat és tudományos eredményeket, amelyek segíthetnek eligazodni a kérdésben. A mogyoróallergiát övező kérdéseknek Ádám Judit MSc, a Peonia Egészségközpont dietetikusának segítségével jártunk utána, hogy a szülők felkészült és tudatos döntéseket hozhassanak gyermekük táplálásával kapcsolatban.
A mogyoró korai bevezetése különösen ajánlott azoknál a gyermekeknél, akiknél a családban előfordul allergiás megbetegedés, mivel ez segíthet csökkenteni az allergia kialakulásának kockázatát. Ezen kívül a mogyoró bevezetése javasolt olyan gyermekeknél is, akik már más szilárd ételeket fogyasztanak, és jól tolerálják azokat. Ugyanakkor fontos, hogy a mogyorót óvatosan vezessük be azoknál a gyermekeknél, akiknél már korábban jelentkeztek ételallergiás reakciók, vagy akiknek a családjában súlyos allergiás esetek fordultak elő. Ilyen esetekben a legjobb, ha a mogyoró bevezetését egy egészségügyi szakember irányítása mellett végezzük, hogy biztosítsuk a gyermek biztonságát.
Abban az esetben, ha a szülő már átélt anafilaxiás sokkot, vagy ha a gyermek korábbi kórtörténetében súlyos ekcéma, illetve tojásfehérje-allergia szerepel, érdemes fokozott figyelemmel eljárni. Ilyen helyzetekben nem érdemes halogatni a bevezetést, sőt, ajánlott azt 11 hónapos korig lebonyolítani. Ezt célszerű orvosi felügyelet mellett tenni, például a házi gyermekorvos vagy egy szakorvos társaságában.
Tehát úgy tűnik, hogy a családi kórtörténet és a genetikai prediszpozíció is szerepet játszik a mogyoróallergia megjelenésében?
Az allergia megjelenése több tényező együttes hatásának eredménye, ami azt jelenti, hogy a csecsemő nem mindig örökli a szülők táplálékallergiáját. Noha a szülő vagy a testvér allergiás hajlama növeli a gyermek kockázatát, számos egyéb faktor is befolyásolja ezt a folyamatot. A genetikai háttér mellett kulcsszerepet játszik a gesztációs idő (azaz, hogy a baba időre született-e vagy koraszülött), valamint a születés módja, legyen az hüvelyi vagy császármetszés. Továbbá, a szülés körüli antibiotikus kezelések, a csecsemőkorban tapasztalt szoptatás hiánya az első négy hónapban, a tápszeres táplálás, a dohányzás, és az allergének bevezetésének késlekedése mind-mind hozzájárulhatnak az allergiás reakciók kialakulásához.
Igen, léteznek olyan helyzetek, amikor indokolt lehet allergiavizsgálat elvégzése a mogyoró bevezetése előtt. Például, ha a családban előfordult már mogyoróallergia, vagy ha a gyermeknek van más ételallergiája, akkor a vizsgálat segíthet megelőzni a lehetséges allergiás reakciókat. Emellett, ha a gyermek bármilyen atópiás betegségben szenved, mint például asztma vagy ekcéma, szintén érdemes konzultálni szakemberrel, mielőtt új ételeket vezetünk be az étrendbe. Az allergiavizsgálat révén személyre szabottabb és biztonságosabb döntéseket hozhatunk az étkezésekkel kapcsolatban.
Az egészséges, alacsony kockázatú csecsemőknél nem ajánlott az előzetes allergiavizsgálatok elvégzése, hiszen a hozzátáplálás megkezdésével, kis adagokban, fokozatosan be lehet vezetni az új ételeket. A magas kockázatú csecsemők esetében viszont célszerű allergológus szakemberhez fordulni. A kivizsgálási folyamat magában foglalja az egészségügyi előzmények áttekintését, a fizikális vizsgálatot, valamint az étkezési és tüneti napló részletes elemzését, és szükség esetén további vizsgálatok elvégzését. Fontos megemlíteni, hogy a bőrpróba alapú tesztelés nem ajánlott, mivel ez túlérzékenységet okozhat a gyermeknél az allergénnel szemben. Laboratóriumi vizsgálatok is elvégezhetők, de mindig érdemes mérlegelni, hogy valóban szükség van-e erre, főleg ha nincsenek egyértelmű jelek. Az alapvető cél az, hogy a gyermek egészsége és jóléte legyen a középpontban.
A mogyorót érdemes a baba étrendjébe fokozatosan, 6-12 hónapos kor között bevezetni. Fontos, hogy a mogyorót először pépesített vagy apróra vágott formában kínáljuk, hogy elkerüljük a fulladás veszélyét. Mielőtt bevezetnénk, érdemes figyelni a családi allergiákra, és ha lehetséges, konzultáljunk gyermekorvossal, hogy biztosak legyünk abban, hogy a baba számára biztonságos az új élelmiszer. Az új ízek és állagok fokozatos bevezetése segít a baba ízlésének kialakításában és a változatos étrendhez való hozzászokásában.
Az első és legfontosabb lépés a csecsemők allergiájának megelőzésében az, hogy a kisbabákat legalább négy hónapos korukig kizárólagosan szoptassuk, ideális esetben pedig a hat hónapot célozzuk meg, így ebben az időszakban ne adjunk nekik semmilyen más táplálékot. A hozzátáplálás megkezdését követően, bármikor, de legkésőbb egy éves korig, bevezethetjük az allergén ételeket. Különösen figyelni kell a mogyoróallergiára fokozottan veszélyeztetett csecsemőknél, akiknél súlyos ekcéma vagy tojásallergia áll fenn; számukra a földimogyorót 11 hónapos kor előtt célszerű bevezetni, ehhez azonban mindenképpen kérjük egy szakképzett szakember véleményét.
Fontos megkülönböztetni a földimogyorót a dióféléktől, mint például a dió, mandula és kesudió. A földimogyoró technikailag nem igazi dióféle, hanem egy hüvelyes növény, ami azt jelenti, hogy más táplálkozási tulajdonságokkal és kémiai összetétellel rendelkezik, mint a klasszikus diófélék. A különbségek figyelembevételével jobban megérthetjük, hogyan hatnak az egyes ételek az egészségünkre, és milyen szerepet játszanak a diétánkban.
Á. J. szerint a diófélék egy különálló rendszertani csoporthoz tartoznak, és az ezekre adott allergiás reakciók viszonylag ritkábbak, mint a földimogyoró esetében, ráadásul ezek függetlenek is egymástól. A bevezetési ajánlások minden esetben hasonlóak: a hozzátáplálás megkezdését követően legkésőbb 12 hónapos korig érdemes bevezetni őket. Fontos megjegyezni, hogy a darabos, egész diófélék adását 3 éves korig kerülni kell, így a legjobb, ha krém, őrlemény vagy liszt formájában kínáljuk őket. Amennyiben a családban bármilyen súlyos allergiás reakció előfordult, orvosi tanács kérésére is érdemes lehet sort keríteni.
Egy egész mogyorószem valóban kockázatot jelenthet a fulladás szempontjából, különösen kisgyermekek esetében. Azonban a földimogyoró biztonságosabb formákban is fogyasztható. Például a mogyoróvaj, amely sima állagú és könnyen kenhető, általában biztonságos alternatíva, amennyiben nem tartalmaz nagyobb darabokat. A mogyoróitalok is jó választás lehetnek, hiszen ezek általában jól emészthetőek és nem jelentenek fulladásveszélyt. Továbbá, a mogyorót tartalmazó késztermékek, mint például a snackek vagy sütik, szintén biztonságosak, ha figyelünk arra, hogy ne legyenek bennük egész mogyorószemek. Fontos, hogy mindig ellenőrizzük a termékek címkéjét, és válasszunk olyan változatokat, amelyek a gyermekek számára is megfelelőek.
Á. J.: Egész mogyorót vagy más magvakat nem javasolt adni 3 éves korig, mivel fulladásveszélyesek lehetnek. Szintén problémás lehet a mogyoróvaj magában történő adása (ez a konzisztenciától függ), mert némely termék a sűrű állaga miatt nehezen nyelhető lehet, abból nehéz a gyermeknek falatot formálni. Érdemes a földimogyoró különböző formáit a gyermeknek egy korábban már bevezetett étellel kombinálva adni.
A pürével táplált gyermekek esetében ideális megoldás lehet, ha zabkásába vagy más gabonakásába keverjük a gyümölcs- vagy zöldségpürét, így ízletes és tápláló ételt kínálhatunk nekik. A falatokkal táplált (BLW) babák esetében viszont remekül alkalmazható, ha vékony rétegben kenjük rá a már biztonságosan fogyasztott ételekre, mint például pirítósra, zöldséghasábokra vagy gyümölcsökre. Ha a földimogyoróvaj túl sűrűnek bizonyul, érdemes egy kis folyadékkal hígítani, de jól illik főtt ételekhez vagy natúr joghurtba is. Sőt, a kanálon maradt vékony réteg mogyoróvajat is ízletesen lenyalhatja a kicsi!
A mogyoróitalok készítéséhez általában nem földimogyorót, hanem törökmogyorót használnak alapanyagként, ezek értelemszerűen nem alkalmasak a földimogyoró bevezetésére. Léteznek földimogyoróval ízesített snack termékek, pl. puffasztott rizs, puffasztott kukorica, és kölesgolyó is, de ezeket csak mértékkel ajánlhatjuk, hiszen erősen sósak is lehetnek. A túl sós, vagy kifejezetten cukrozott termékek adása 2 éves korig kerülendő, és utána is csak ritkán, mértékkel illeszthető be a gyerekek étrendjébe.
Hogyan ismerheti fel a szülő a korai allergiás tüneteket? A szülők számára a korai allergiás tünetek észlelése kulcsfontosságú lehet a gyermek egészségének megőrzésében. Az első jelek gyakran finomak, de ha figyelemmel kísérjük a gyermek viselkedését és fizikai állapotát, könnyebben észlelhetjük a problémát. Először is, figyeljünk a légzőrendszeri tünetekre, mint például az orrfolyás, tüsszögés vagy köhögés. Ezek a jelek gyakran a pollen vagy egyéb allergének hatására jelentkeznek. Emellett a bőrreakciók, mint a kiütések vagy viszketés, szintén figyelmeztető jelek lehetnek, főleg ha a gyermek nem találkozott hasonló irritációval korábban. A gyomor-bélrendszeri tünetek, mint a hányinger, hasfájás vagy hasmenés szintén allergiás reakciókra utalhatnak, különösen étkezések után. Ha a gyermek szokatlanul fáradt vagy ingerlékeny, ez is jelezheti, hogy valami nincs rendben. Fontos, hogy a szülők tudatosan figyeljék a gyermekük reakcióit különböző környezeti tényezőkre, és ha bármelyik tünet tartósan fennáll, érdemes szakemberhez fordulni. A korai diagnózis és a megfelelő kezelés segíthet megelőzni a későbbi, súlyosabb allergiás reakciókat.
Á. J.: A táplálékallergiák esetében fontos, hogy megkülönböztessük a késleltetett és az azonnali reakciókat. A késleltetett tünetek akár egy nappal, de akár két héttel az allergén fogyasztása után is jelentkezhetnek. Ezek általában enyhébbek, és bár kellemetlenek lehetnek, nem jelentenek közvetlen veszélyt. Gyakran előfordul, hogy a tünetek csak jelentősebb mennyiségű étel elfogyasztása után válnak észlelhetővé; ilyenek például az ekcéma, a hörgőgyulladás vagy a refluxos panaszok.
Az azonnali allergiás reakciók általában 1-2 órán belül megjelennek, és még a legkisebb mennyiségű étel is kiválthatja őket. A tünetek közé tartozik a csalánkiütés, az orális allergia szindróma (mely szúró, kaparó érzést okoz a szájban), valamint köhögés, tüsszögés, nehézlégzés, hasfájás és hányás. Különösen sürgős orvosi beavatkozásra van szükség, ha a gyermeknél az arc, a nyelv vagy a száj duzzanata, légúti duzzanat, légszomj, vagy hirtelen megjelenő, az egész testet érintő kiütések tapasztalhatók. Ezek az állapotok életveszélyesek lehetnek, és azonnal mentőt kell hívni!