Ha vastagbélgyulladással küzdesz, a magvak fogyasztása különös figyelmet igényel. Az ilyen állapotban a bélflóra érzékeny lehet, és bizonyos ételek, mint például a magvak, irritáló hatásúak lehetnek. A magvak gazdag tápanyagforrást jelentenek, tele vann
Ezt a tévhitet a mogyorófélék fogyasztásával kapcsolatban ideje elfelejteni.
A legújabb kutatások szerint a magvak fogyasztása, amikor a divertikulitisz tünetei nem jelentkeznek, nemhogy nem növeli a betegség kockázatát, hanem akár csökkentheti is azt. A Semmelweis Egyetem által végzett friss tanulmány során a kutatók körülbelül 800 ezer ember adatait elemezték, hogy tisztázzák a régi, sokszor hangoztatott állítást: vajon tényleg indokolt-e, hogy a divertikulitiszben szenvedők elkerüljék a mogyoróféléket, vagy csupán egy tévhit terjedt el. Az eredmények új megvilágításba helyezik a magvak szerepét a betegség kezelésében, és megkérdőjelezik a korábbi ajánlásokat.
A kutatás során a leggyakrabban fogyasztott magvak hatásait vizsgálták, beleértve a földimogyorót, mandulát, diót, pisztáciát, napraforgó- és szezámmagot, valamint bizonyos tanulmányokban a kukoricát és a pattogatott kukoricát is. A tudósok összesen kilenc különböző tanulmány eredményeit elemezték, amelyek több mint kétmillió személy-évnyi adatot tartalmaztak. Az eredmények alapján nem találtak összefüggést a mogyorófélék fogyasztása és a divertikulitisz kialakulása között; sőt, a rendelkezésre álló adatok egyértelműen védő hatásról tettek tanúbizonyságot.
A divertikulózis akkor alakul ki, amikor a vastagbél falában kis tasakok formálódnak, amelyek általában nem okoznak panaszt. Viszont ha ezek a tasakok gyulladásba jönnek, divertikulitisz lép fel, ami hasi fájdalmat, lázat és székelési problémákat eredményezhet. Súlyosabb esetekben komolyabb szövődmények, például tályog, béltáji átfúródás vagy bélelzáródás is kialakulhatnak.
"A divertikulózisban szenvedők számára évtizedek óta azt javasolták, hogy tartózkodjanak a mogyoróféléktől és a magvaktól, mivel a szakmai közvélekedés szerint ezek apró részecskéi a bélfal tasakjaiba kerülhetnek, gyulladást okozva. Azonban dr. Konstantinos Voniatis, a Semmelweis Egyetem Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika rezidense, hangsúlyozza, hogy e hiedelmet semmilyen komoly bizonyíték nem támasztotta alá. Az utóbbi években több kutatás is megkérdőjelezte ezt a nézetet, mégis a betegek gyakran kapnak ellentmondásos ajánlásokat. Tanulmányunk célja, hogy összegyűjtse a meglévő bizonyítékokat, és ezzel hozzájáruljon a mítosz végleges tisztázásához."
A Semmelweis kutatói többféle módszert alkalmaztak az eredmények megbízhatóságának ellenőrzésére. Értékelték a korábbi tanulmányok minőségét és az esetleges torzításokat, majd összevont elemzéssel kiszámították a divertikulitisz kialakulásának kockázatát a mogyorófogyasztás függvényében. Vizsgálták azt is, hogyan befolyásolja az eredményeket, hogy a több mogyorófélét fogyasztók általában egészségesebb, rostban és zöldségben gazdag étrendet követnek, illetve hogyan változik a kockázat a fogyasztás mennyiségével.
Tünetmentes időszakban a diófélék és magvak fogyasztása nem szükséges, hogy elkerülendő legyen divertikulózis esetén - Fotó: Shutterstock
A mogyoróféléket fogyasztók körében mintegy 11%-kal alacsonyabb volt a divertikulitisz kialakulásának kockázata, mint azoknál a pácienseknél, akik a tünetmentes időszakokban nem ettek magvakat, bár ez az eredmény statisztikailag nem volt szignifikáns. Amikor az elemzés az egészségesebb étrend általános hatását is figyelembe vette, a kockázati arány 0,75-re esett, ami 25%-os, statisztikailag igazolható kockázatcsökkenést jelent.
A dózis-válasz elemzés eredményei szerint a heti mérsékelt mogyoró- és magfogyasztás - ami legalább két adagnak felel meg, adagonként körülbelül 28 gramm - körülbelül 5%-kal csökkentette a kockázatokat.
A kilenc vizsgálat közül hat pozitív védőhatást, kettő semleges kapcsolatot, míg egy negatív eredményt hozott. Az utóbbi kutatás azonban a bételdió rágásával foglalkozott, amely nem állítható párhuzamba a hagyományos mogyoró- és magfogyasztással. Ennek következtében a jelenlegi metaanalízis során ezt az eredményt figyelmen kívül hagyták.
Egy 2008-ban végzett amerikai kutatás, amelyben több mint 47 ezer férfi vett részt, először bizonyította be, hogy nincs kapcsolat a mogyoró vagy a pattogatott kukorica fogyasztása és a divertikulitisz között. Ez az eredmény számos további kutatás alapját képezte, új irányokat nyitva a téma tudományos vizsgálatában.
A jelenlegi nemzetközi irányelvek szerint, tünetmentes időszakban, nem kell kerülni a dióféléket, magvakat vagy a pattogatott kukoricát divertikulózis esetén. Az Amerikai Gasztroenterológiai Társaság (AGA) és a Brit Egészségügyi és Ellátási Kiválósági Intézet (NICE) is hangsúlyozza, hogy ezek az ételek nem növelik a kockázatot.
A divertikulózis elsősorban az idősebb korosztályt érinti: az 50-59 évesek 15-30 százalékánál, a 70 év felettiek akár 60 százalékánál mutathatók ki divertikulumok. A férfiak és nők hasonló arányban érintettek, de az előfordulás életkora nemenként és régiónként eltérhet. A betegek kb. tíz százalékánál alakul ki életük során gyulladás.
A divertikulitisz megelőzésének kulcsfontosságú elemei közé tartozik a rostban gazdag táplálkozás, amelyhez a mérsékelt mennyiségű mogyorófogyasztás is hozzájárulhat. Emellett elengedhetetlen a rendszeres fizikai aktivitás, az optimális testsúly fenntartása, a dohányzás elkerülése, valamint a tünetek folyamatos figyelemmel kísérése - emelte ki dr. Voniatis.
Divertikulitisz, azaz gyulladásos epizód esetén ajánlott mihamarabb felkeresni a házi- vagy kezelőorvost, aki tájékoztat a szükséges kezelésről, a diéta és szükség esetén az antibiotikum-kúra részleteiről.
A Semmelweis kutatócsoport hangsúlyozza, hogy a jelenlegi kutatási eredmények megerősítéséhez elengedhetetlen további vizsgálatok elvégzése.
A résztvevők számát megszorozzuk az utánkövetés időtartamával, így kapjuk meg a szükséges eredményt.
A megadott forrást figyelembe véve, íme egy egyedibb változat: A Semmelweis Egyetem hivatalos weboldala számos információt kínál az intézmény tevékenységeiről és kutatási eredményeiről. Itt találhatóak a legfrissebb hírek, események, valamint a hallgatók számára hasznos tudnivalók is. A weboldal célja, hogy átfogó képet nyújtson a képzésekről, tudományos munkáról és a campus életéről.



