A dietetikus figyelmeztet: ezek az ételek nem alkalmasak az újramelegítésre!
Harini Bala dietetikus szerint több olyan étel létezik, amelynek többszöri felmelegítése nem ajánlott, mivel kockázatos lehet az egészségünkre nézve.
A TikTokon közzétett, lentebb megtekinthető videóban arra figyelmeztetnek, hogy a spenót újramelegítése egészségügyi kockázatokkal járhat. Míg a zöld leveles zöldségekben található oxálsav nyers formájában általában ártalmatlan – kivéve, ha túlzott mennyiségben fogyasztjuk, ami vesekő kialakulásához vezethet –, az étel újbóli melegítése után már problémásabbá válhat.
Bala felhívja a figyelmet a spenótban megtalálható nitrátokra: ezek a felmelegítés hatására nitritekké alakulnak, amelyek a bélben más vegyi anyagokkal keveredve növelhetik a béldaganatok kialakulásának kockázatát. A spenóttal kapcsolatban említi a Listeria baktériumot is, ami gyakran az élelmiszer okozta megbetegedések melegágya, a dietetikus elmondása szerint a liszteriózis lázat, influenzaszerű tüneteket, fejfájást vagy akár görcsrohamokat is okozhat.
A 23 ezer követővel rendelkező dietetikus-influenszer véleménye szerint a rizs újramelegítése potenciális kockázatokat rejthet magában, hiszen bizonyos baktériumok könnyen elszaporodhatnak benne. Érdekességképpen megemlíti, hogy még a teában is fokozottan aktiválódhatnak baktériumok, ha azt újramelegítjük.