Húsevő baktériumok terjedése az európai tengerpartokon: Mit érdemes szem előtt tartanod, ha külföldi nyaralásra indulsz? - Házipatika

A klímaváltozás következtében Európa-szerte egyre több természetes vízben bukkannak fel Vibrio baktériumok, amelyek súlyos emberi megbetegedést okozhatnak.
A Vibrio baktériumnemzetség tagjai kifejezetten kedvelik a meleg vizeket, különösen azokat a parti övezeteket, ahol a sós tengervíz találkozik az édesvízzel, így a sótartalom mérséklődik. Néhány fajuk komoly fertőzéseket okozhat az emberi szervezetben. Az úgynevezett vibriózis kialakulásához hozzájárulhat az élelmiszerek, illetve a bőrön lévő vágások és sebek révén való terjedés - figyelmeztet az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) legfrissebb közleménye. Jelenleg Európában még viszonylag alacsony számú ilyen fertőzést regisztrálnak, de az elmúlt években folyamatosan nőtt a bejelentett esetek száma. A klímaváltozás következtében emelkedő vízfelszíni hőmérséklet miatt a Vibrio baktériumok egyre inkább megjelennek a kontinens népszerű fürdőhelyein is.
A fertőzés tüneteit nagyban meghatározza, hogy a kórokozó hol jutott be a szervezetbe. Amennyiben élelmiszer eredetű fertőzésről van szó, amelyet például nem vagy nem megfelelően hőkezelt kagyló fogyasztása okozott, úgy a legjellemzőbb panaszok között a vizes hasmenést, alhasi fájdalmat, hányingert és hányást, lázat és hidegrázást lehet említeni. Ezenkívül a baktériumokkal szennyezett vízben való fürdőzés kiválthat fülfertőzést, továbbá nyílt sebek esetén bőrfertőzést is. Utóbbi gyanúja az érintett bőrfelület kipirosodása, duzzanata és fájdalma esetén merül fel.
A Vibrio baktériumok, melyeket a köztudatban gyakran "húsevő baktériumoknak" hívnak, különleges figyelmet igényelnek. Ennek hátterében az áll, hogy a vibriózis nevű betegség kiválthatja a nekrotizáló fasciitiszt, amely a lágyszövetek súlyos gyulladásával és elhalásával jár. Továbbá, a baktériumok a véráramba kerülve súlyos állapotot, azaz szepszist, vagyis vérmérgezést is előidézhetnek, ami életveszélyt jelent.
Néhány óvintézkedéssel jelentősen mérsékelhető a Vibrio-fertőzések kockázata. Az ECDC javaslata szerint nem érdemes például kagylót, így osztrigát sem nyersen fogyasztani. Sőt, általában véve minden tengeri ételt csak alapos hőkezelés után szabad megenni. Ugyanígy nagyon fontos az is, hogy amennyiben bármilyen seb található a bőrünkön, legyen az akár egy nagyobb horzsolás, egy vágás, akár egy közelmúltban lyukasztott piercing, úgy ne merészkedjünk tengervízbe. Vagy ha mégis szeretnénk úszni egyet, akkor legalább tegyünk vízhatlan kötést a sebre. Persze előfordulhat, hogy a víz így is bejut a sérült bőrrészhez: ilyen esetben fürdőzés után azonnal zuhanyozzunk lesz tiszta csapvízzel.