Most akkor végül is mennyi időt nyerhet az, aki naponta két-három csésze kávét fogyaszt?


Portugál kutatók alaposan átvizsgáltak ötven különböző tanulmányt, és a megszerzett adatok alapján arra a megállapításra jutottak, hogy a mérsékelt kávéfogyasztás kedvezően hat a halálozási kockázatra, csökkentve azt. Emellett ez a szokás hozzájárulhat a szervezet védelméhez az életkorral összefüggő betegségekkel szemben, és jelentős mértékben növelheti a várható élettartamot.

A kávé kétségtelenül az emberi kultúra egyik legkedveltebb itala, naponta körülbelül 2 milliárd csésze kerül az emberek kezébe világszerte. Éberségünkre gyakorolt serkentő hatása széles körben elismert, de az egészségügyi hatásait sokáig körüllengte a vita. Míg egyesek bámulatos előnyöket emelnek ki, mások aggályos következményekről beszélnek.

Korábban felmerültek aggodalmak a kávé szívre gyakorolt hatásával kapcsolatban, s olyan állapotokhoz is kapcsolták, mint a magasvérnyomás és különféle szívbetegségek. Ezek a kutatások azonban meglehetősen tökéletlen módszerekre támaszkodtak, és a tudomány fejlődése új megvilágításba helyezte ezt az italt.

Az újabban végzett, nagyszabású epidemiológiai vizsgálatok már egészen másképpen láttatják a mérsékelt (napi 2-3 csészényi) kávéfogyasztást. "Bár a kávéval kapcsolatos korai tanulmányok azt sugallták, hogy egészségügyi problémákhoz vezethet, a legújabb kutatások erős bizonyítékokat szolgáltatnak arra, hogy a kávéfogyasztásnak számos egészségügyi előnye van" - írják a coimbrai CNC-Idegtudományi és Sejtbiológiai Központ kutatói nemrég publikált metaanalízisükben.

A szakértők alaposan megvizsgáltak ötven különböző tanulmányt, amelyek eltérő földrajzi területeken és etnikai háttérrel készületek. Az összegzett eredmények egyértelműen a kávéfogyasztás pozitív hatásait támasztották alá. A kutatások alapján úgy tűnik, hogy a rendszeres kávéfogyasztás jótékonyan befolyásolja az izomzat, a szív- és érrendszer, valamint a mentális és immunrendszeri funkciók fenntartását. Emellett jelentősen csökkenti azoknak a leggyakoribb betegségeknek a kockázatát, amelyek gyakran érintik az idősebb korosztályt, így a szív- és érrendszeri problémák, légzőszervi betegségek, szélütés, bizonyos daganatok, cukorbetegség, demencia, súlyos depresszió és gyengeség. Más szavakkal, a rendszeres kávézók körében alacsonyabb a halálozási arány a stroke, szívbetegség vagy rák következtében. Ez hozzájárulhat ahhoz, hogy körülbelül 1,8 évvel hosszabb életet élhessenek.

Az említett előnyöket mind a koffein tartalmú, mint a koffeinmentes kávénál megfigyelték, bár úgy tűnik, hogy erősebbek az előbbinél. Azt is észrevették a kutatók, hogy az őrölt kávé valamivel jobb védelmet nyújt a halálozás és a krónikus betegségek ellen, mint az instant változat. És persze arra is felhívják a figyelmet, hogy ne essünk túlzásba a kávé cukrozásával vagy a tejszínnel.

A ZME Science beszámolója szerint a kutatók felfedték a jelenség biológiai alapjait. Noha a kávé nem bővelkedik makrotápanyagokban, több mint 2000 bioaktív vegyület rejtőzik benne. Különösen a koffein és a klorogénsavak emelkednek ki az egészségügyi előnyök szempontjából. A koffein, mint stimuláns, az agy adenozin receptorainak blokkolásával növeli az éberséget, sőt, potenciálisan idegvédő hatással is bír. Ezzel szemben a klorogénsavak erőteljes antioxidánsként működnek, hozzájárulva a gyulladások csökkentéséhez és a sejtek egészségének javításához.

Az eredményekkel kapcsolatban nem árt hangsúlyozni, hogy a következtetések megfigyelt mintákon alapulnak. Az ok-okozati összefüggés határozott megállapításához randomizált, kontrollált vizsgálatokra lenne szükség, azonban ezek kihívást jelentenek az olyan hosszú távú viselkedések esetében, mint amilyen a kávéfogyasztás.

Related posts