Hát, érdekes! Egy friss kutatás alapján úgy tűnik, hogy sokan elutasítják a rovarok fogyasztását, és ezt különféle undorral reagálják le.


A rovarok fogyasztásának gondolata sokak számára elfogadhatatlan, és ezáltal csupán egy szűk réteg hajlandó ezt az alternatívát választani a hagyományos hús helyett, még akkor is, ha azzal a bolygó megóvását szolgálnák. A Guardian által idézett tanulmány szerint az Egyesült Államokban és Európában élő megkérdezettek közül 91 százalék nyitott a növényi alapú "alternatív húsok" kipróbálására, míg a rovarok fogyasztását mindössze 20 százalékuk mérlegelné.

Így bármennyire is jó elgondolás, hogy a tücskök és szöcskék tenyésztése és fogyasztása jóval kisebb mértékben terhelné meg a bolygót mint mondjuk a marhatenyésztés, az emberek, különösen a nyugati országokban élők többsége továbbra is idegenkedik a bogárevéstől.

A tanulmány szerint egyébként amellett, hogy nem is rajonganak az emberek a rovarevésért, más, gazdasági akadályok is vannak, mert a legtöbb vállalat úgy döntött, hogy inkább az olyan rovarok tenyésztésére összpontosít, mint például a fekete katonalégy, ami inkább állati fogyasztásra alkalmas.

A kutatás eredményei azt mutatják, hogy az élelmiszerként nevelt rovarok piaca rendkívül korlátozott, még azokban a régiókban is, ahol a rovarevés hagyományos szokásnak számít.

A húsfogyasztás mérséklésére számos alternatíva létezik: ahogyan a Guardian is beszámolt róla, Dániában 2023-ban egy olyan kezdeményezést indítottak, amely a húsfogyasztás csökkentésére összpontosít, és ezt a növényi alapú élelmiszerek elérhetőségének bővítésével kívánják megvalósítani. Jacob Jensen, Dánia élelmiszerügyi, mezőgazdasági és halászati minisztere kifejtette, hogy a növényi alapú táplálkozás a jövő kulcsa. "Ha szeretnénk csökkenteni a mezőgazdaság ökológiai lábnyomát, mindannyiunknak többet kellene fogyasztania a növényi alapú termékekből."

Related posts