Plázákban található éttermeket vizsgáltak, és mindenhol problémák merültek fel az élelmiszerbiztonsággal kapcsolatban.

Élelmiszerbiztonsági ellenőrzést tartottak három fővárosi bevásárlóközpontban. Az Árkád, a Westend és a Pólus Center ételudvarában összesen tizenkét vendéglátó egységet vizsgáltak meg, és ennek során súlyos higiéniai és élelmiszerbiztonsági hiányosságokat tártak fel - Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság szerdán az MTI-vel.
Az ellenőrzések során a szakértők több helyszínen is sérült padló-, fal- és mennyezetburkolatokat azonosítottak, amelyek megnehezítették a felületek tisztán tartását, valamint hozzájárultak a kártevők megjelenéséhez. A vizsgálatok során arra is fény derült, hogy a nem megfelelően karbantartott szellőzőrendszerek, a zsíros lerakódások és a visszafolyások következtében jelentősen csökkentették az elszívás hatékonyságát - állapították meg.
A hatóság átfogó ellenőrzése során több hiányosságot azonosított a nyersanyagok és készételek elkülönített tárolásával kapcsolatban. Emellett megfigyelték, hogy bizonyos helyszíneken nem megfelelően választották el a különböző higiéniai szintű munkafolyamatokat. A házhozszállításból származó, megnövekedett árukészlet, amely a korlátozott raktárkapacitással párosult, szintén komoly élelmiszerbiztonsági kockázatokat hordozott - állapították meg a vizsgálat során.
A közlemény szerint a Pólus Center ételudvarában kiemelten aggályos körülményeket talált a hatóság, ahol központi tálcamosó hiányában a vendégtálcák mosogatása a konyhai vagy zöldség-előkészítő helyiségekben történt, ami súlyos higiéniai kifogásokat vetett fel.
Sok vendéglátóhelyen az élelmiszerbiztonsági irányítási rendszerek gyakran általános, sablonos dokumentációra támaszkodnak, ami nem mindig igazodik az adott konyhatechnológiai folyamatokhoz szükséges követelményekhez. Emellett a munkavállalók számos esetben nem részesültek megfelelő élelmiszer-higiéniai képzésben, és több helyszínen nem tudtak bemutatni érvényes egészségügyi alkalmassági igazolásaikat sem.
A vizsgált élelmiszerek közül tizennégy tétel lejárt minőségmegőrzési-idejű, tizenhat tétel lejárt fogyaszthatósági idejű, huszonegy tétel jelöletlen és nyomonkövethetetlen volt, egy tételt pedig helytelen fagyasztási technológiával kezeltek, ezért az ellenőrzések eredményeként a hatóság azokat azonnal kivonta a forgalomból - közölték.