Ez a helyzet komoly kihívást jelent a magyar pálinkafőzdék számára: a talpon maradás egyre nehezebb feladat. Az agrárszektorban tapasztalható változások és nehézségek komoly terheket rónak a hagyományos italtermelésre.
Szerezze meg jegyét most még Early Bird áron a december 3-4. között megrendezésre kerülő siófoki Agrárszektor 2025 konferenciára, ahol kistermelők és fiatal gazdák most 64.900 Ft + áfa összegért vehetnek részt az év egyik legnagyobb és legrangosabb agráreseményén! A konferencia értékelést ad az agrárium helyzetéről, egyúttal pedig felvázolja az ágazat előtt álló rövid- és hosszú távú fejlesztési és kitörési lehetőségeket, illetve bemutatja a vállalkozások üzleti döntéseihez szükséges mértékadó prognózisokat.
A bérfőzés világában rejlő lehetőségek egyre nagyobb vonzerőt jelentenek a gazdák, kistermelők és magánszemélyek számára, akik jogszerű keretek között, szakmai támogatással szeretnék elkészíteni saját pálinkájukat. Ezért a kis családi főzdék szerepe az utóbbi években különösen felértékelődött, azonban a mindennapi működésük számos kihívással néz szembe. A pálinkapiacot jelentősen befolyásolja a magánfőzés elterjedése, valamint a fogyasztói szokások gyors változása. Miközben sokan otthon, ellenőrizetlen körülmények között készítik el párlataikat, a hivatalos főzdéknek a minőség és a szigorú szabályozás terheit kell vállalniuk. Ezzel együtt a piac gyakran nem hajlandó megfizetni a szakszerű munkát, ami még nehezebbé teszi a helyzetüket. Ráadásul a fogyasztók 80-90 százaléka jellemzően ellenőrizetlen forrásból szerzi be a pálinkát otthoni használatra, ami tovább bonyolítja a helyzetet.
A pálinkapiac jelenlegi helyzete nem éppen kedvező a tiszta, hivatalos forrásból származó italoknak, hiszen sokan a házi főzéseket részesítik előnyben. Emellett a fiatalabb generáció fogyasztási szokásai is átalakulóban vannak, ami tovább nehezíti a helyzetet. Mi mindent megteszünk azért, hogy kiváló minőségű pálinkát kínáljunk, de felmerül a kérdés: vajon egy kis családi főzdének van-e reális esélye arra, hogy fenntarthatóan működjön a piacon?
- fogalmazott az Agrárszektornak Péter-Proczeller Tamás István.
A gyümölcstermesztés nem csupán a termelésről szól, hanem egyben a családi tapasztalatszerzés színtere is. A családunk évről évre figyelemmel kíséri, hogy a szélsőséges időjárási viszonyok közepette mely gyümölcsfajták mutatnak ellenálló képességet. Például a birs és a naspolya szinte minden évben gazdag termést hoznak, még akkor is, amikor más gyümölcsök teljesen elmaradnak. Ezzel szemben a kajszibarack termesztése szinte folyamatos harcot jelent, míg az őszibarackot a levélfodrosodás, a meggyet pedig a monília támadása sújtja, ami gyakran az egész év termését veszélyezteti. Azonban a tapasztalataink alapján a szőlő, különösen a direkttermő fajták, következetesen jó hozamot biztosítanak, így kiváló alapanyagot szolgáltatnak a bor- és pálinkakészítéshez egyaránt.
Meglepődtem, de a naspolya és a birs az utolsó öt év során rendre bőséges termést hozott, még olyan években is, amikor más gyümölcsfajok szinte teljesen elmaradtak.
„Ezek a fajták hosszú távon is stabil alapot nyújtanak a gazdaság működéséhez” – mondta a gazda, aki meg van győződve arról, hogy ezek a választások a jövőben is meghatározó szerepet játszanak.
A családi vállalkozás jelenleg két ember munkájára épül: Tamás és felesége ketten végzik a főzéssel, a gyümölcsökkel, az adminisztrációval és az ügyfélkiszolgálással járó feladatokat. Külső munkaerőt eddig nem vontak be, de a jövőben, ha a kereslet növekedni fog, elképzelhetőnek tartják a bővítést. A gazda szerint az lenne az ideális, ha a piaci környezetben a hivatalosan előállított pálinkák is nagyobb elismerést kapnának, és a fogyasztók hajlandóak lennének megfizetni a minőséget, hiszen csak így lehet hosszú távon fenntartani a kis főzdéket.
Mi egyelőre kitartunk, mert szeretjük csinálni, és hiszünk benne, hogy a becsületes, tiszta munka előbb-utóbb megtalálja a maga közönségét



