Valóban hízlal a kukorica?
A strandon élvezettel falatozni a főtt csöves kukoricát: ez a nyár esszenciájának egy igazi megtestesítője. Nem is véletlen, hogy a kukorica annyira népszerű, hiszen akár a grillen készítve, akár friss salátákba keverve, mindig mosolyt csal az arcunkra. Az édes, lédús falatok egyaránt idézik a napfényes pillanatokat és a gondtalan nyári estéket.
Ugyanakkor sok tévhit is kering körülötte, például, hogy "túl sok szénhidrátot tartalmaz", vagy hogy "nem fér bele az egészséges étrendbe", de hallottam már olyan véleményt is, hogy "kukoricával csak a disznókat etetik, hogy meghízzanak". Ideje tisztázni néhány kérdést.
Először is: a kukoricának kettős arca van,
Ez azt jelenti, hogy a kukorica nemcsak energiát ad, hanem rostban is gazdag, amely hozzájárul az egészséges emésztéshez és a teltségérzethez. Emellett a benne lévő B-vitaminok, magnézium, mangán, kálium és antioxidánsok által további mikrotápanyagforrás is.
A kukorica gazdag tápanyagokban, és hozzájárul a hízáshoz.
Valójában egyetlen étel sem hizlal önmagában. A kukorica szénhidráttartalma viszonylag alacsony, de érdemes a mennyiségre ügyelni, különösen, ha valaki inzulinrezisztenciával vagy cukorbetegséggel küzd. Például egy közepes méretű kukorica körülbelül 120 gramm étkezésre alkalmas kukoricát tartalmaz a csövén.
"Csupán üres kalóriák."
Nem igaz, hiszen a kukorica nemcsak szénhidrátot, hanem fehérjét és rostot is tartalmaz, ezen kívül mikrotápanyagokat is, így tápértéke jóval nagyobb, mint amire sokan gondolnak.
3.) "Gluténmentes, így mindenki fogyaszthatja."
Ez valóban így van: a kukorica természeténél fogva gluténmentes, ezért a cöliákiás vagy gluténérzékeny emberek is nyugodtan élvezhetik.
A kukorica rendkívül sokféleképpen felhasználható, nem csupán főtt csőként élvezhetjük az ízét:
A hagymát és a fokhagymát finomra vágjuk, majd az olívaolajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a kukoricát, pár percig együtt pirítjuk, hogy az ízek felszabaduljanak. Felöntjük az alaplével, majd kb. 15 percig főzzük, amíg a kukorica teljesen megpuhul. Botmixerrel simára turmixoljuk. (Ha extra selymes állagot szeretnénk, át is szűrhetjük.) Belekeverjük a tejszínt, sóval és borssal ízesítjük. Friss zöldfűszerekkel, esetleg pirított magokkal vagy ropogós kenyérkockával tálaljuk.