A Balaton egyik leghíresebb fagylaltkészítője eljutott a fagylalt világbajnokság döntőjébe!


A fagylalt világbajnokság döntőjéhez vezető izgalmas út hároméves magyar selejtezőn és egy nemzetközi középdöntőn keresztül alakult ki. A Gelato World Masters, amely négyévente kerül megrendezésre, a világ minden tájáról több ezer tehetséges fagylaltkészítő jelentkezését vonzza. A középdöntőben nem csupán magyar mesterek indultak, hanem osztrák, német, cseh, spanyol és angol szakemberek is megmérették tudásukat. Végül két tehetséges magyar fagylaltkészítő jutott be az Olaszországban megrendezésre kerülő világbajnoki döntőbe: Somodi János, aki Balatonmáriafürdő cukrászai színterén alkot, valamint Wilhelm Dávid, aki szintén Balatonmáriafürdőn üzemelteti a népszerű Pingvin fagyizót, amely a szezonális vendéglátásra specializálódott.

Helyi szeder és piemonti mogyoró – egy ízletes párosítás, ami a természet kincseit ünnepli. A friss, zamatos szeder édes és savanykás ízével tökéletes kiegészítője a gazdag, diós aromájú piemonti mogyorónak. E két különleges alapanyag harmonikus találkozása nemcsak az ízlelőbimbókat kényezteti, hanem a helyi gazdaságokat is támogatja. Fedezd fel ezt az ízélményt, és merülj el a természet ajándékaiban!

A versenyre Dávid azt a "Piemont királya" elnevezésű kreációját vitte, amellyel 2019-ben megnyerte az Év Fagylaltja versenyt. A recept piemonti mogyoróból, tonkababos szederszószból és tejcsokis-ostyás roppanósból áll. A szeder teljes egészében magyar alapanyag: Nagykanizsa mellett, Nagyrécsén vásárolja, és a teljes feldolgozás saját műhelyében történik. A mogyoró enyhén sós karaktere, a szeder természetes savassága és a csokis roppanós együtt komplex, átgondolt ízjátékot alkot. Az ipari alapanyaggyártók - Dávid tapasztalata szerint - nem foglalkoznak szederrel, így a fagylalt minden eleme kézműves munkán alapul.

- A szedret saját kezűleg dolgozzuk fel, ami igazán különlegessé teszi a fagylaltunkat. A mogyoró krémes lágyasága, a szeder friss savanykássága és a roppanós réteg tökéletesen kiegészítik egymást, így egy igazán játékos ízélményt nyújtanak – osztotta meg Wilhelm Dávid.

Képzeletbeli utazásom során egy csodálatos pillanatban találom magam: a fagylalt világbajnokság színpadán, ahol a világ legjobb ízei versenyeznek egymással. A szívem hevesen dobog, amikor a nevemet kihirdetik, és tudom, hogy ez a pillanat egy életre szóló élmény lesz. A hűsítő édességek színes sorai között válogathatok, miközben a zsűri izgatottan figyel. A gyümölcsök, csokoládék és különleges fűszerek varázslatos világában járok, és tudom, hogy a kreativitásom határtalan. Az álmom valóra válik, amikor a legfinomabb falatokkal és egyedi öntetekkel elkápráztatom a közönséget. Itt állok, a világ legjobb fagylaltkészítőinek között, és érzem, hogy a győzelem íze már a nyelvemen táncol.

A 2026-os világbajnokság időpontja még nem került nyilvánosságra, de a rendező ország Olaszország lesz. Dávid úgy véli, hogy a mogyoró és szeder együttes választása nem csupán bátor döntés, hanem egy népszerű és könnyen befogadható ízélmény, amely méltán foglalhat helyet a világ legkiválóbb fagylaltjai között.

Wilhelm Dávid elmondása szerint gyakran álmodozik arról, hogy a világbajnokság győztese lesz. Hiszi, hogy a választott ízvilága rendkívül népszerű, és célja, hogy a gyümölcsök révén Magyarország varázsát is bemutassa. Kiemelte, hogy számára az egyik legfontosabb elv a natúr, adalékanyagoktól mentes fagylaltok készítése. Minden egyes fagylaltja természetes összetevőkre épül, elkerülve a színezékek, aromák és előre elkészített termékek használatát.

Related posts